My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

Y3 Structures & Geotechnics Project -ep1

Untuk projek kalini, aku team up dengan ling wei, george from cyprus, john from london, and maxime
 from france. kitorang ditugaskan untuk design an open-section beam yang boleh withstand force antara
 14kN to 17.5kN; dan pilih mode of failure beam tersebut (macam mana beam tu akan fail: kemek kat 
tengah ke, penyek kat atas ke, terpusing ke, lebih kurang camtu lah)


Firstly, kitorang kena pilih dimensions beam yang kitorang nak reka tu, calculate untuk semua mode of
failures, design kat mana nak letak bolts dan stiffeners, dan macam2 lagi yang dicompilekan dalam report.



dan isnin-rabu lepas, kami kena bertukang, bina betul2 beam yang kitorang reka tu.
sepatutnya kitorang diberi masa isnin dan selasa petang je. tapi disebabkan tak sempat siap,
kitorang diberi masa tambahan pada hari rabu. but our group wasn't the only one yang tak siap.


yes, we girls can bertukang too. hahah.


and here's our baby beambeam! :)




lepas dah nak balik tu, tetibe maxime tulis something kat beam dengan muka serius dan tekun sekali.
ingatkan apebenda la yang dia tulis. rupanya dia tulis; 

"God design us, we design this beam"


hahahah.. memula rasa lawak. tapi bila fikir balik. Allah T_T, mamat perancis ni yang dapat ibrah
daripada projek kitorang. and, this was like a reminder to me that I should take ibrah from every 
single thing that I do, even in projects like this. and bila fikir balik, kalau design beam yang
segi empat tu je pun dah pening, bayangkan betapa hebatnya Allah yang cipta manusia and 
bumi yang jauh lebih kompleks, complicated, dan teratur. 


"Those who do not know say,'Why does Allah not speak to us or a sign comes not to us?'
 Even thus said those before them, the like of what they say; their hearts are all alike.
Indeed We have made clear the signs to people who are sure" [2,118]

________________________________________

Nanti, baby beambeam akan diuji dengan load starting from 14kN pada 17 feb, dan pada
24 feb pulak kitorang kena  bagi presentation dan hantar final report. will update on that
after it's all done. :)



0 pendapat bernas:

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino