My Picture

hai. saya eju. saya blog pasal macam2 subjek dan peristiwa. menetap di London utk 9 bulan dan di Malaysia utk 3 bulan, setiap tahun sehingga 2015.

More about me»

Winter Trip 1: Italy

so 15-20 Disember lepas, aku, hazee (imperial), intan (kent) dan atiqah asmadi (belfast) bersama-sama
bercuti untuk cuti musim sejuk dekat italy dan portugal. Alhamdulillah, trip kalini run smoothly tanpa ada
sebarang masalah; dan under-budget! aku siap ada duit lebih 113.01euro kut. hihi. i is veryyy happy :'D
(ok, sebenarnya ada a few masalah, tp bukan kitorg punya salah. will give more detail on that later)


15 Disember 2012:

pukul 12, kitorang tiba di Venice, Italy. cuaca agak gloomy. hujan dan sejuk. took a bus from the airport to
venice city centre. amazed by how clean the water is. naik gondola(sampan) keliling bangunan2. dapat tau
from pengayuh gondola tu, yg air keliling venice ni sebenarnya air laut sbb venice terdiri drpd beratus-ratus
pulau. subhanallah. tapi venice must be a lotttt prettier if it was sunny and less cold. :)


 16 Disember 2012:

Bertolak dari venice ke florence. sampai kat florence, simpan beg kat station dan teruskan perjalanan ke
Pisa. Pisa sangat cantikkk sebab cuaca elok bangettt, dan main attractions dia semua kat satu area. tapi,
masa nak balik ke florence, train italia buat hal. train asyik cancel dan asyik delay. rasanya ada la dalam
3-4 jam kitorang menunggu train. plan awal nak melawat florence malam tu, tapi since dah malam sgt,
we decided to walk around florence the next morning walaupun tidur kat hostel in florence.


17 Disember 2012:

train ke rome dah book pukul 9. so kitorang bangun awal pagi pukul 5am, bersiap untuk melawat florence,
sekali hujannn lebat. so borak2 la sampai pukul 7 baru keluar bilik bila hujan dah reda sikit. sempat la tgk
Piazza del duomo, piazza della signoria, dan bridge yg ada bangunan tu.. 45 minit je melawat florence.
haha.. speedy gile. balik hostel jalan laju2 and terus call taxi untuk ke train station.



tiba di Rome pukul 10.30. letak beg kat hostel, pastu terus keluar untuk melawat rome pulak. rome
best sebab banyak restoren halal. sempat beli pizza untuk makan kat dalam colloseum. hahah. kitorg
pilih guided tour, so boleh dengar dan hayati sejarah colloseum. bagus gak la guided tour ni, sebab
klu dengar from headset je, konfem la aku x dengar. hahah. and dia bagi masa utk bergambar jgk.


lepas colloseum, kitorang pegi palatine hill and the forum pulak. then we walked all the way to pantheon,
trevi fountain, dan lastly, spanish steps. trevi fountain cantik bangatttt, kitorang sempat beli aiskrim yg
sedap gilos dan makan kat depan trevi fountain. :) only 2euro for 2 scoops yg gile memuaskan. 


balik tu, kaki berdenyut2 sebab penat gile seharian jalaaan je tanpa henti. esoknya, bangun pagi
untuk flight ke lisbon, portugal pulak. kesimpulannya, italy was prettyyy. faham la kenapa ramai
orang nak pegi honeymoon kat italy. dapat terasa ke-romantik-an nye kat situ.



_________________________

Portugal- [link]



0 pendapat bernas:

Cerita kedai kopi

tetamu

kelab kapucino

komen kapucino